Luchthaven Charleroi dicht door tekort aan luchtverkeersleiders

De luchthaven van Charleroi moet noodgedwongen sluiten tussen 7.15 en 11.30 uur. Dat komt omdat er op dat moment niet genoeg luchtverkeersleiders van Belgocontrol beschikbaar zullen zijn. Het gaat niet om een stakingsactie.

Er is een tekort aan luchtverkeersleiders die de controletoren op de luchthaven moeten bezetten, bevestigt woordvoerder Vincent Grassa van de luchthaven aan VRT Nieuws. "Een spijtig geval", noemt de luchthavenwoordvoer het. "Dit is de eerste keer dat we de luchthaven daardoor moeten sluiten, maar er zijn al langer structurele problemen bij Belgocontrol."

Belgocontrol bevestigt dat er een tekort aan personeel is. "Er zijn momenteel veel zieken en die kunnen niet worden opgevangen door andere collega's", zegt woordvoerder Dominique Dehaene. "Het gaat niet om een actie."

In totaal zullen zo'n 20 vluchten getroffen worden door het voorval. De luchthaven raadt reizigers aan om te checken (bij hun luchtvaartmaatschappij of op de website van de luchthaven) of hun vlucht geschrapt wordt of uitgesteld.

De voorbije dagen waren er ook al dergelijke problemen op de luchthaven van Luik, maar het personeelstekort kon daar deels opgevangen worden omdat er minder vluchten zijn dan op Charleroi.