Nederlandse regering wint nipt stemming over Oekraïne-verdrag

De Nederlandse regering krijgt van het parlement tijd om te onderhandelen over het associatieverdrag met Oekraïne. De Nederlanders hebben dat verdrag twee weken geleden verworpen tijdens een referendum. De oppositie wou de wet "zo spoedig" mogelijk ingetrokken zien, maar de Tweede Kamer gaat niet in op die vraag.
De Nederlandse premier Mark Rutte

Bijna de voltallige oppositie had een motie ingediend waarin het kabinet wordt gevraagd om de goedkeuringswet voor het associatieverdrag snel in te trekken. Alleen zo zou de stem van de Nederlanders uit het referendum gerespecteerd worden, is de achterliggende redenering.

Die motie is niet aangenomen, maar de overwinning van de meerderheid is wel maar zeer nipt. 75 Kamerleden stemden tegen, 71 voor. Bij regeringspartij PvdA stemde één parlementslid (Jacques Monasch) zoals verwacht mee met de oppositie. Het kabinet kreeg dan weer steun van twee onafhankelijke Kamerleden (Van Vliet en Houwers).

Dat betekent dat de Nederlandse premier Mark Rutte tijd krijgt om het associatieverdrag te heronderhandelen met de Europese partners. Het kabinet had eerder al laten weten dat ze pas over enkele maanden willen zeggen hoe ze precies verder willen met het "nee" van de kiezers tijdens het referendum van 6 april.