New Yorkers naar de stembus voor voorverkiezingen

In de Amerikaanse staat New York wordt gestemd voor de Democratische en Republikeinse voorverkiezingen voor het Witte Huis. De stembureaus openden om 12 uur Belgische tijd en sluiten morgen om 3 uur Belgische tijd. De stembusslag in New York is bijzonder geladen omdat zowel Donald Trump, Bernie Sanders als Hillary Clinton een nauwe band met de staat hebben.

5,8 miljoen geregistreerde Democratische en de 2,7 miljoen geregistreerde Republikeinse kiezers mogen hun stem uitbrengen. Het gaat om "gesloten" verkiezingen, onafhankelijken mogen niet naar het stemhokje.

Er is intussen sprake van een reeks onregelmatigheden bij de stembusgang in New York. Zo zijn blijkbaar 125.000 stemmers van de lijsten verdwenen. Personeel in de stembureaus zou ook de stemcomputers niet goed kunnen bedienen en zou aan de mensen foutieve informatie hebben gegeven. De controleur in New York heeft al een onderzoek bevolen naar het kiescomité.

Nek-aan-nekrace bij Democraten

Zowel de Democrate Hillary Clinton en de Republikein Donald Trump willen in de staat hun voorsprong uitdiepen. Bij de Republikeinen heeft de omstreden miljardair in de peilingen een tweecijferige voorsprong. Hij zou aan 52,6 procent van de stemintenties komen, tegen 22,9 procent voor gouverneur John Kasich van Ohio en 17,9 procent voor senator Ted Cruz uit Texas. Die twee hebben niet intens campagne gevoerd in New York.

In het Democratische kamp heeft Sanders steeds meer terrein goedgemaakt op de vroegere first lady, en is hij nationaal zelfs in een nek-aan-nekrace met Clinton verwikkeld. Clinton heeft in New York 53,7 procent van de stemintenties, tegen 40,9 procent voor de senator uit Vermont.

Belangrijke staat, geladen stembusgang

Zowel de Democratische als de Republikeinse kandidaten willen New York binnenrijven omdat er veel afgevaardigden voor de nationale Conventie te rapen zijn: 291 bij de Democraten (superafgevaardigden inbegrepen), 95 bij de Grand Ole Party (GOP). Alleen in Californië, dat in juni voorverkiezingen houdt, zijn er meer afgevaardigden te grabbel.

Bij de Democraten heeft Clinton al meer dan 1.700 afgevaardigden, tegen ongeveer 1.100 voor Sanders. Op de Conventie zijn er 2.383 nodig voor de nominatie. Wint Sanders niet in New York, dan is de race voor hem mogelijk voorbij.

Bij de GOP heeft de vastgoedmagnaat nu ongeveer 740 afgevaardigden, 200 meer dan Cruz. Wint Trump in New York, zal hij nog verwijderd blijven van de 1.237 stemmen die hij op de Republikeinse Conventie nodig heeft om de nominatie automatisch op zak te steken.

Voor de drie belangrijkste kanshebbers Trum, Sanders en Clinton heeft deze stembusslag overigens een bijzondere betekenis. Trump is afkomstig uit de metropool, Bernie Sanders komt uit Brooklyn en Clinton is senator voor de staat geweest.