Ook Pearl Jam annuleert concert vanwege antitransgenderwet

De rockgroep Pearl Jam heeft beslist om zijn optreden in de Amerikaanse staat North Carolina te annuleren uit protest tegen een wet die transgenders en holebi's discrimineert. Eerder annuleerden ook Bruce Springsteen en Ringo Starr hun concerten.
Aftonbladet/IBL

De zogenaamde "HB2"-wet in North Carolina, die mensen onder meer verplicht om publieke toiletten te gebruiken die overeenkomen met het geslacht dat op hun geboorteakte staat, zorgde de afgelopen weken voor een storm aan kritiek van beroemdheden, bedrijven en organisaties.

De rockers van Pearl Jam, die normaal gezien woensdag zouden optreden in hoofdstad Raleigh, noemen de wet op hun website "verachtelijk" en verklaarden dat de wet "discriminatie tegen een hele groep Amerikaanse burgers aanmoedigt".

"De praktische gevolgen zijn kostelijk en de negatieve impact op de basisrechten van de mens is groot", aldus de band van Eddie Vedder, die eveneens opkomt voor het recht op abortus en bekendstaat als milieuactivist.

Niet de eerste band

De betalingsdienst Paypal kwam ook al terug op zijn plan om een nieuw operationeel centrum te openen in Charlotte, en eerder annuleerden artiesten als Bruce Springsteen en Ringo Starr al hun concerten uit protest. Zangeres Cyndi Lauper kondigde dan weer aan dat ze haar optreden zal gebruiken om mensen te sensibiliseren rond de rechten van holebi's en transgenders. De opbrengst van haar concert zal ze overmaken aan de organisatie Equality North Carolina.