Osama Krayem ook in verdenking gesteld voor aanslagen Parijs

Osama Krayem, de man die verdacht wordt van de aanslag op het metrostation Maalbeek in Brussel, is nu ook in verdenking gesteld voor de dodelijke aanslagen in Parijs van 13 november. Hij was eerder al in verdenking gesteld voor de aanslagen in Brussel.

Sporen van Krayem zijn gevonden in bijna alle schuilplaatsen die door de terroristen van Parijs en Brussel gebruikt zijn. Zo was hij op de plaats waar de bommen voor Parijs en die voor Brussel gemaakt werden. Het is de zoveelste rechtstreekse link tussen de aanslagen in Parijs en die in Brussel.

Terreurverdachte Krayem werd op 8 april opgepakt, op dezelfde dag als Mohamed Abrini, de vermoedelijke derde dader van de aanslag op Zaventem.

Voor wat betreft Brussel wordt Krayem ervan verdacht mede verantwoordelijk te zijn voor de aanslag op het metrostation Maalbeek. Op bewakingsbeelden in metrostation Pétillon is te zien hoe hij een kort gesprek had met Khalid El Bakraoui, de man die zichzelf opblies in Maalbeek. Ook Krayem droeg toen een rugzak mogelijk met explosieven, maar die rugzak is nog niet teruggevonden.

Zweedse Syriëstrijder

Osama Krayem komt uit Syrië, maar heeft de Zweedse nationaliteit. Hij is is opgegroeid in de Zweedse stad Malmö in een probleemwijk met migranten, criminaliteit en bendes. Krayem zou daar "jeugdprojecten" gefinancierd hebben, maar het vermoeden bestaat dat hij op die manier jongeren wou rekruteren voor jihadistische bendes.

Hoe dan ook was Krayem één van de eerste Zweedse "Syriëgangers". Hij is op 20 september vorig teruggekeerd en via het Griekse eiland Leros Europa binnengekomen. Dat is dezelfde dag als Amin Choukri, de man die op 18 maart samen met Salah Abdeslam in Molenbeek is opgepakt.

Krayem is begin oktober door de politie opgemerkt in gezelschap van Salah Abdeslam en Amine Choukri tijdens een controle in de Duitse stad Ulm. Abdeslam zou Krayem toen opgehaald hebben, toen die terugkeerde uit Syrië.