Philippot: "De RTBF is geen Mexicaans leger"

Het aantal kaderleden en directeurs bij de RTBF is niet buitensporig groot én ze verdienen niet te veel geld. Dat heeft CEO Jean-Paul Philippot in het parlement van de Franstalige gemeenschap gezegd in een antwoord op de kritiek op de hiërarchie binnen de Franstalige openbare omroep.

"De RTBF is geen Mexicaans leger." Met die boutade heeft Philippot de Franstalige openbare omroep verdedigd in het parlement van de Franstalige gemeenschap. "Tien procent van de functies binnen de RTBF betreft kaderpersoneel", verduidelijkte hij. Volgens de CEO ligt dit aantal in lijn met de verhoudingen binnen de bedrijfswereld in het algemeen.

Philippot gaf toe dat de hiërarchie binnen de RTBF complex is, maar hij wijt dit aan het feit dat de omroep op twee manieren moet worden geleid: enerzijds volgens het type media en anderzijds volgens het type inhoud. Voldoende synergieën en convergentie tussen alle media garanderen, vereist een bepaald aantal kaderleden die alles in goede banen moeten leiden.

Nog volgens de CEO verdienen de RTBF-directeurs niet te veel. Volgens hem is het aantal media-experts in de Franstalige audiovisuele sector danig afgenomen terwijl hij zich tegelijk met de mensen met de beste competenties wil omringen. Dat rechtvaardigt volgens hem hun lonen. Over zijn eigen loon bracht hij de parlementsleden in herinnering dat het nu lager ligt dan drie jaar geleden.