Schilderijen van Felix van Luxemburg duiken 70 jaar na diefstal op

In Milaan heeft de politie drie schilderijen voorgesteld die recent zijn teruggevonden nadat ze meer dan 70 jaar geleden door nazi's waren gestolen. Het gaat om Renaissancewerken uit de 15e eeuw die aan prins Felix van Luxemburg toebehoorden.

"De Heilige Drievuldigheid" van Alessio Baldovinetti, "Madonna met kind" van Cima da Conegliano en "Presentatie van Jezus in de tempel" van Girolamo Dai Libri. Het zijn de drie schilderijen die de Italiaanse politie gisteren in Milaan aan het grote publiek heeft voorgesteld. Ze zijn recent teruggevonden in twee privéwoningen elders in de stad en dit ruim zeventig jaar nadat ze door nazi's waren gestolen.

Dat gebeurde in 1944 toen nazi's een villa in Camaiore in Toscane plunderden en tientallen kostbare schilderijen meenamen. Opvallend detail: de eigenaar van zowel de villa als de schilderijen was prins Félix van Luxemburg, de echtgenoot van de toenmalige groothertogin Charlotte. Een groot deel van de schilderijen werd na de oorlog gerecupereerd en naar Luxemburg teruggebracht, maar zowat 40 schilderijen bleven vermist.

Drie daarvan zijn nu dus opnieuw opgedoken. Het is niet duidelijk wanneer de politie ze precies heeft ontdekt. Sommige bronnen hebben het over december 2014, andere over juli 2015. Sindsdien worden ze bewaard in de Pinacoteca di Brera in Milaan. Twee mensen zijn in staat van beschuldiging gesteld omdat ze gestolen goederen in ontvangst zouden hebben genomen.

Een prijs op de teruggevonden werken plakken, durft de politie niet. Vaststaat dat ze kostbaar zijn. Volgens de politie moeten ze niet aan Luxemburg worden teruggegeven omdat het groothertogdom destijds al financieel is gecompenseerd voor de diefstal.