Vervroegde overschrijding spilindex "kost" overheid meer dan 60 miljoen

De overschrijding van de spilindex in mei, twee maanden vroeger dan eerst gedacht, zou de Vlaamse overheid 62,4 miljoen euro kosten. Dat zei Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) in het Vlaams Parlement, na een vraag van Peter Van Rompuy (CD&V).

Bij een overschrijding van de spilindex stijgen de lonen van de ambtenaren en de uitkeringen. Het Planbureau ging eerst uit van een overschrijding in juli. Bij de begrotingscontrole was daarom 136 miljoen euro extra voorzien. Maar sindsdien is de prognose twee maanden vervroegd, wat dus een extra kost van 62,4 miljoen euro met zich meebrengt.

Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat de Vlaamse regering extra middelen moet zoeken. Een hogere inflatie zorgt er normaal gezien ook voor dat de ontvangsten die de Vlaamse overheid krijgt via de Bijzondere Financieringswet stijgen.