2015 was beste jaar voor Belgische textielsector sinds midden jaren 90

De Belgische textielsector heeft een uitzonderlijk goed jaar achter de rug: zowat het beste sinds het midden van de jaren negentig. Dat zegt Fa Quix, directeur-generaal van sectorfederatie Fedustria. "Alles zat mee: de conjunctuur trok aan, de euro werd goedkoper en dit ging voor één keer niet gepaard met duurdere grondstoffen. Alle productcategorieën gingen erop vooruit. Het was een jaar om te koesteren". Voor 2016 is Quix iets voorzichtiger. "We zijn niet pessimistisch, maar verwachten wel dat het wat minder zal zijn".

De omzet van de Belgische textielsector steeg in 2015 tot 6,1 miljard euro, of bijna 7 procent meer dan het jaar voordien. "Ook in 2010 kenden we al een mooi jaar, maar toen ging het vooral om een inhaalbeweging. Voor 2015 is er meer sprake van een robuuste herneming", zegt Quix. De directeur-generaal wijst er ook op dat het zeker twintig jaar geleden is dat àlle productcategorieën (interieur, mode, technisch textiel) hun omzet zagen stijgen.

De Belgische textielsector kon profiteren van de aantrekkende conjunctuur in Europa en dan vooral van de forse economische groei in het Verenigd Koninkrijk, de belangrijkste afzetmarkt voor tapijt en meubelstoffen. Daarbij hielp ook de goedkoper wordende euro een handje. De export van Belgisch textiel in de Europese Unie steeg vorig jaar met 9 procent, wereldwijd ging het om een groei met 8,1 procent.

Eerder raakte al bekend dat er vorig jaar voor het eerst in dertig jaar jobs zijn bijgekomen in de textielsector in ons land. "De toename dateert van het eerste kwartaal. De volgende maanden bleef het hoge peil min of meer gehandhaafd (op 20.000 jobs). Een hele prestatie", luidde het woensdag.

Voor 2016 blijft de directeur-generaal wat voorzichtiger. "Het eerste kwartaal was nog goed, er is dus zeker geen sprake van paniek. Europa blijft onze belangrijke thuismarkt en de vraag houdt er voorlopig stand". Maar Quix ziet wel een aantal onzekere factoren. "Zo hebben de aanslagen van 22 maart in Brussel al voor effect dat buitenlandse klanten ons niet meer komen bezoeken. En ook een Brexit zou een negatieve impact hebben op onze sector." Ook de euro is al weer wat duurder geworden.