"Volkswagen betaalt elke Amerikaan met sjoemelsoftware 4.400 euro"

Volkswagen gaat in de Verenigde Staten zo'n 4.400 euro betalen aan de eigenaars van een dieselwagen met sjoemelsoftware. Dat is de Duitse autobouwer overeengekomen met de overheid om op de valreep een rechtszaak te vermijden, schrijft de krant Die Welt.

In september kwam aan het licht dat Volkswagen software gebruikte waardoor dieselwagens op een testbank een veel lagere uitstoot hadden. Wereldwijd gaat het mogelijk om 11 miljoen wagens, in de Verenigde Staten om 600.000.

De Amerikaanse eigenaars zullen nu dus 5.000 dollar (oftewel zo'n 4.400 euro) worden uitbetaald. Daarnaast moet Volkswagen Amerika zelf de kosten betalen voor de aanpassingen aan de auto's, aldus Die Welt.

Ook het persagentschap Reuters meldt dat er een akkoord is tussen Volkswagen en de Amerikaanse autoriteiten maar meent op basis van eigen bronnen dat er nog geen concrete bedragen werden genoemd.