Amerikaanse gerecht heeft onderzoek geopend naar Panama Papers

Het Amerikaanse gerecht heeft een strafonderzoek geopend naar feiten die verband houden met de onthulling in de "Panama Papers". Dat heeft de federale procureur in New York meegedeeld in een brief die al begin april verstuurd werd naar ICIJ, het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten dat de feiten aan het licht had gebracht.

De op 3 april gepubliceerde Panama Papers bevatten 11,5 miljoen gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. De documenten geven inzage in honderdduizenden spookvennootschappen, stichtingen en trusts in 21 offshoreparadijzen wereldwijd.

Een dag na die publicatie had procureur Preet Bharara al een brief naar het consortium gestuurd met de vraag om "zo snel mogelijk" een onderhoud te kunnen krijgen. Welke feiten hij precies wil onderzoeken, is niet duidelijk. In de Panama Papers zijn tot nu toe slechts weinig bekende Amerikaanse namen opgedoken.

Als gevolg van de onthullingen werden er wereldwijd onderzoeken opgestart naar mogelijke feiten van belastingontduiking. De Amerikaanse president Barack Obama had eerder ook al duidelijk gemaakt dat hij het ontwijken van belastingen, op een al dan niet legale manier, een belangrijk "mondiaal probleem" vindt.