België stijgt twee plaatsen op persvrijheidsindex

De persvrijheid is er wereldwijd diep en verontrustend op achteruitgegaan, meldt Reporters Sans Frontières. Dat zegt de in Parijs gevestigde ngo, die haar jaarlijkse World Press Freedom Index heeft gepubliceerd. België stijgt daarop van de 15e naar de 13e plaats.

Vorige week kondigde Reporters Zonder Grenzen al aan dat de persvrijheid er de voorbije jaren sterk en zorgwekkend op is achteruitgegaan. Vandaag publiceerde de ngo de World Press Freedom Index.

De achteruitgang van de persvrijheid is in alle continenten te zien. "De almaar meer autoritaire regimes in landen als Turkije en Egypte, de steeds grotere controle op staatsmedia door overheden zoals in Polen en de gewapende conflicten in bijvoorbeeld Libië, Burundi en Jemen, dragen bij aan die evolutie", zegt RSF.

Dit jaar voert Finland al voor de zesde keer op rij de World Press Freedom Index aan, gevolgd door Nederland en Noorwegen. Helemaal onderaan de rangschikking van 180 landen staan Turkmenistan, Noord-Korea, Eritrea en Syrië. De sterkste stijgers zijn Tunesië (96, +30) en Oekraïne (107, +22). De grootste dalers zijn Brunei (155, -34), Tadzjikistan (150, -34) en Polen (47, -29), waar de nieuwe regering de autonomie van de publieke media sterk wil inperken.

Opmerkelijk is dat Turkije, dat de laatste maanden forse kritiek kreeg te verwerken met betrekking tot de persvrijheid en waar in maart onder meer nog de oppositiekrant Zaman onder curatele werd geplaatst, maar twee plaatsen moet prijsgeven op de index. Het zakt van plaats 149 naar 151.