Braziliaanse senaat stemt in mei over afzetting Rousseff

Volgende maand stemt de Braziliaanse senaat over de afzetting van president Dilma Rousseff. Afgelopen zondag had het Lagerhuis daarvoor het licht al op groen gezet. Volgens de Braziliaanse kwaliteitskrant Folha de São Paulo zal de senaat een plenaire zitting over de kwestie houden tussen 12 en 17 mei.

De beslissing is genomen na een spannende zitting van de senaat, waarbij heel wat druk werd uitgeoefend op senaatsvoorzitter Renan Calheiros (rechts op foto).

Als de senaat stemt voor de afzetting van Rousseff, zal die in eerste instantie voor 180 dagen worden geschorst. Daarna moet de senaat zich een tweede keer uitspreken over het lot van het staatshoofd, maar dan kan Rousseff pas definitief worden afgezet als er een tweederdemeerderheid vóór stemt. Als Rousseff wordt afgezet, wordt ze opgevolgd door huidig vicepresident Michel Temer.

De motor achter de afzettingsprocedure is Edouardo Cunha (links op foto), de voorzitter van het Lagerhuis. Rousseff wordt aangewreven dat ze de begroting kunstmatig heeft opgesmukt met heet oog op haar herverkiezing, in 2014. Er zijn ook geruchten over corruptie, maar Rousseff ontkent elke schuld. Ironisch genoeg is Edouardo Cunha zelf wel in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie.