Cervantes 400 jaar na zijn dood springlevend op Twitter

Naar aanleiding van de 400e verjaardag van het overlijden van Miguel de Cervantes, heeft een fanatieke Spanjaard een opmerkelijk project lopen op Twitter. Hij heeft de beroemde roman "Don Quichot" van de Spaanse auteur in 17.000 tweets opgesplitst die hij één na één op de sociaalnetwerksite plaatst.

Aanstaande zaterdag is het precies vierhonderd jaar geleden dat Miguel de Cervantes de pijp aan Maarten heeft gegeven.

Informaticus Diego Buendia uit Barcelona wilde deze verjaardag niet ongemerkt voorbij laten gaan en bedacht een opmerkelijk plan: aan de hand van een algoritme deelde hij Cervantes' beroemde roman "Don Quichot" in stukken van 140 karakters in, wat overeenkomt met het maximale aantal karakters die een boodschap op Twitter kan tellen.

De oefening leverde alles samen 17.000 tweets op die hij sinds september 2014 op Twitter gooit via het profiel "QuijoteEn17000Tuits". Tenminste: het profiel publiceert automatisch achtentwintig genummerde tweets per dag.

Na ruim 2,5 jaar is de eindmeet eindelijk in zicht. De laatste tweet wil Buendia eigenhandig versturen op 22 april in Alcazar de San Juan, het dorp in de regio Castilië-La Mancha waar Cervantes volgens de overlevering is geboren (hoewel officiële biografen menen dat hij in de buurt van Madrid is geboren).

Ook in ons land wordt aan Cervantes hulde gebracht. Nog tot en met zaterdag lezen ruim 100 mensen in Mechelen "Don Quichot" in beurten voor.