EU opent tweede onderzoek naar machtsmisbruik Google

De Europese Commissie heeft Google aangeklaagd voor machtsmisbruik. Eurocommissaris Margrethe Vestager meldt dat Google aan oneerlijke concurrentie doet met zijn mobiele besturingssysteem Android. Android is goed voor een marktaandeel van ongeveer 80 procent in de mobiele markt in Europa. Vorig jaar startte de EU een onderzoek naar wanpraktijken van Google met de prijsvergelijker Google Shopping. Google ontkent alle beschuldigingen.

Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager heeft op een persconferentie aangekondigd dat Google beschuldigd wordt zijn dominante positie te misbruiken. Volgens de Commissie zou Google zijn mobiele besturingssysteem Android op verschillende manieren gebruiken om oneerlijke concurrentie in de hand te werken.

Android is goed voor een marktaandeel van 80 procent binnen de Europese Unie en over de hele wereld. Vooral mobiele telefoons en tablets uit de lagere prijsklasse gebruiken dit systeem. Van in het begin was het de bedoeling dat Android door fabrikanten en gebruikers zelf kon worden aangepast volgens eigen voorkeur, maar in de praktijk lijkt dit dus niet haalbaar.

De Commissie klaagt aan dat Google op verschillende manieren fabrikanten en operatoren ertoe verplicht Android te verbinden met apps die door Google ontwikkeld zijn. Zo komt het heel vaak voor dat de apps Google Search, Google Play of Google Chrome vooraf op het mobiele toestel zijn geïnstalleerd of dat het als standaardinstelling wordt opgegeven.

Concurrerende bedrijven die gelijkaardige apps ontwikkelen krijgen dus moeilijk toegang tot de mobiele markt. Dit wordt nog sterker in de hand gewerkt door de restrictieve licenties die Google aan fabrikanten geeft. Wanneer men beslist Google Chrome als standaard app op te nemen, dan wordt een fabrikant ook verplicht Google Play en Google Search hieraan te verbinden.

Hoewel de Commissaris hierover geen details kon geven, werd het duidelijk dat Google ook financiële middelen gebruikt om zijn apps in de markt af te schermen en zijn positie te versterken. Wat er juist begrepen wordt onder deze middelen, is niet duidelijk. De Commissaris vreest dat nieuwe innovaties uitblijven omdat Google de klanten geen toegang geeft tot een grote, diverse mobiele markt.

Google onkent alle beschuldigingen

De nieuwe klacht over het machtsmisbruik van Google staat los van een andere procedure die vorig jaar door de Commissie gestart werd. Toen werd Google ervan beschuldigd zijn prijsvergelijker Google Shopping voor te trekken. De procedure tegen Google Shopping loopt nog.

Net zoals in deze procedure heeft Google twaalf weken de tijd om antwoorden te formuleren op de verklaring van de Commissie. Het zal vermoedelijk nog jaren duren voor de zaak wordt afgesloten. In theorie kan Google maximaal een boete van tien procent van zijn jaaromzet krijgen.

Google heeft bij monde van zijn advocaat Kent Walker alle beschuldigingen ontkend. Google meldt dat het niet verplicht is om apps mee te leveren op apparaten met Android. Maar als er geen apps van Google worden meegeleverd, dan is het niet mogelijk om apps te downloaden in Google Play, de populairste Androidwinkel.