Franse regering wil noodtoestand tijdens EK voetbal

In Frankrijk wil de regering de noodtoestand nog eens met twee maanden verlengen. Ze gaat daarvoor toestemming vragen aan het parlement. De redenen zijn de blijvende dreiging en het EK voetbal dat in Frankrijk gehouden wordt van 10 juni tot 10 juli.

Frankrijk kondigde de noodtoestand af na de aanslagen van 13 november in Parijs. In februari werd het uitzonderingsregime al eens met drie maanden verlengd, tot 26 mei. De Franse regering  wil dat nu dus verlengen tot eind juli. In juli zijn er twee grote sportevenementen in Frankrijk: het EK voetbal en de Ronde van Frankrijk.

Frankrijk heeft ook nieuwe afspraken opgesteld voor de antiterreureenheden. Die moeten voortaan binnen 20 minuten ter plaatse zijn bij een terreuraanslag. Om dat te halen, krijgt het leger vier nieuwe vestigingen verspreid over het land, de politie krijgt er drie extra. Bij de aanslag op de Bataclan-concertzaal op 13 november duurde het 40 minuten voor de antiterreureenheid ter plaatse was.

Wat betekent "état d'urgence"?

In Frankrijk is de "noodtoestand" of "état d'urgence" een uitzonderlijke maatregel waarbij de autoriteiten de vrijheid van burgers kunnen inperken. Zo kan bijvoorbeeld een verbod om zich te verplaatsen, huisarrest of een betogingsverbod worden opgelegd en kunnen dag en nacht huiszoekingen worden gehouden.

In tegenstelling tot de "staat van beleg" (état de siège), waarbij ook het leger wordt ingezet, slaat de "état d'urgence" in de eerste plaats op ordediensten en gerecht.

Na de aanslagen in Parijs van november vorig jaar zijn de maatregelen voor de noodtoestand verder aangescherpt. Zo kunnen nu ook verenigingen worden verboden die een bedreiging voor de openbare orde vormen. Mensen die een toegelaten wapen bezitten, kunnen worden verplicht om dat in te leveren. De minister van Binnenlandse Zaken kan websites blokkeren die aanzetten tot terrorisme.

De noodtoestand werd in Frankrijk al zes keer afgekondigd:

  • In 1955 in Algerije naar aanleiding van aanslagen van de FLN-rebellen
  • In 1958 na een staatsgreep in Algerije
  • In 1961 na een staatsgreep in Algerije
  • In 1984 in Nieuw-Caledonië na ongeregeldheden
  • In 2005 na rellen in verschillende voorsteden
  • In 2015 na de aanslagen in Parijs