Indiase regering wil de Koh-i-Noor nog steeds terug

De Indiase regering wil de waardevolle diamant Koh-i-Noor nog steeds terughalen uit de Britse kroonjuwelen. Dat heeft ze laten weten in een mededeling. Over het standpunt van de Indiase regering was verwarring ontstaan. De legendarische steen kwam tijdens de koloniale tijd in Britse handen. Nu is de diamant van 109 karaat het centrale stuk in de kroon van Queen Elizabeth, wijlen de Queen Mother.
AP1952
De Koh-i-Noor bevindt zich in het kruis vooraan.

"De Indiase regering bevestigt haar voornemen om de diamant terug naar India te halen", luidt het in een mededeling van het ministerie van Cultuur. Dat zal wel "op een vriendschappelijke manier" gebeuren. Dat de Britse overheid de diamant zal teruggeven, is niet erg waarschijnlijk.

De mededeling is opmerkelijk want nog maar enkele dagen geleden had de Indiase procureur-generaal het hooggerechtshof geadviseerd om de aanspraken op de diamant te laten vallen. "De steen werd niet gestolen of onder dwang meegenomen", luidde het toen.

De huidige hindoe-nationalistische regering van premier Narendra Modi probeert kunstvoorwerpen van overal ter wereld terug te halen naar India.

Er lopen al een hele tijd discussies over wie de eigenaar is van de Koh-i-Noor. Zowel in India als in Pakistan lopen processen die zijn aangespannen door privépersonen en organisaties. De maharadja regeerde namelijk vanuit een stad die vandaag in Pakistan ligt.

De Koh-i-noor (Perzisch voor "berg van licht") is een joekel van een diamant die eeuwen geleden in India is ontdekt. Na tal van omzwervingen kwam de edelsteen in de jaren 1860 in het bezit van de toenmalige Britse koningin Victoria. Zij kreeg hem naar verluidt cadeau van Dalip Singh, de laatste maharadja van het Sikhrijk in India.