Jambon: "Ik ga niet wachten tot het pv's regent alvorens ik handel"

"Ik ga niet wachten tot het processen-verbaal regent alvorens ik ga handelen." Zo heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) van zich afgebeten tijdens de Kamercommissie waarin zijn controversiële uitspraak - over steun binnen de moslimgemeenschap voor terreur - bediscussieerd werd. Volgens Jambon bestaat er een "dark number" van dergelijke steunbetuigingen.

Jambon zei enkele dagen geleden in een interview dat "een significant deel van de moslimgemeenschap danste na de aanslagen". Een uitspraak die - ook over de grenzen van meerderheid en oppositie heen - in vraag werd gesteld. In de Kamercommissie Binnenlandse Zaken werd minister Jambon daarover vanmiddag aan de tand gevoeld. "Een minister moet een kat een kat noemen, maar moet zich hoeden om van een mug een olifant te maken", zei Katja Gabriëls (Open VLD). De commissieleden vroegen onder meer naar de politierapporten en de pv's waarop Jambon zich zou hebben gebaseerd voor zijn uitspraak.

"Ik ga onmiddellijk heel duidelijk zijn: ik heb hier geen pv's bij. Er zijn er wel, maar er zijn er niet veel", antwoordde Jambon combattief. "Wat had u gedacht? Dat ik hier heel stigmatiserend verschillende feiten ging opnoemen? Stigmatiserender zou niet kunnen. Ik vraag me wel af of dat de juiste vragen zijn die nu moeten worden gesteld, die vragen naar die pv's."

Volgens de minister zijn er namelijk "dark numbers" over steunbetuigingen voor terreuraanslagen, feiten die niet officieel geregistreerd zijn. "Iedereen is getuige en weet welke feiten er zich hebben voorgedaan. Meerdere diensten hebben me bevestigd dat het geen geruchten zijn en als minister bevoegd voor politie en brandweer heb ik informatie uit verschillende bronnen. Er is een dark number en ik ga niet wachten tot het pv's regent alvorens ik ga handelen."

Jambon liet daarnaast ook verstaan dat hij geen "semantische discussie" meer wil voeren over de term "significant". "Natuurlijk mogen we geen volledige gemeenschap stigmatiseren", verduidelijkte hij nog. "We moeten de harten terugwinnen van die jongeren die zich van onze maatschappij aan het afkeren zijn. In plaats van semantische discussie te voeren, moeten we samenwerken om dat fenomeen onder controle te krijgen."