Marine Le Pen gaat meetrekken aan de brexitkar

Marine Le Pen, de voorzitter van de Franse extreemrechtse partij Front National, wil mee campagne gaan voeren voor de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Eind mei of begin juni ten laatste wil ze de daad bij het woord voeren. Haar initiatief is niet zonder eigenbelang. Le Pen hoopt om in eigen land garen te spinnen bij een overwinning van het pro-brexitkamp.

Le Pen maakte in het verleden al duidelijk dat ook zij, indien ze in Frankrijk aan de macht zou komen, een referendum over Europa zal houden. Haar partij volgt de gebeurtenissen in het Verenigd Koninkrijk dan ook op de voet. "Marine Le Pen gaat zeker naar het Verenigd Koninkrijk", bevestigde haar woordvoerder vandaag. "Er is nog geen datum vastgelegd, maar het zou eind mei of begin juni zijn."

Nog volgens de man zou het om een kort bezoek gaan van een halve of een hoogstens een dag. Meer details zijn nog niet bekendgemaakt maar een van de mogelijkheden is dat ze samen met Janice Atkinson zou gaan canvassen. Atkinson, een voormalig europarlementslid voor het anti-Europese UKIP, maakt tegenwoordig deel uit van Europa van de Naties en de Vrijheden, Le Pens fractie in het Europees parlement.

Volgen de opiniepeilingen zou Le Pen bij de presidentsverkiezingen volgend jaar door de eerste ronde geraken, als tenminste de centrumrechtse partij Les Republicains oud-premier Alain Juppe niet naar voren schuift als boegbeeld. Nog volgens dezelfde peilingen zou Le Pen wel de tweede ronde verliezen.