Minstens vijf miljoen euro om economie in Brussel te steunen

Het Brussels Gewest trekt minstens vijf miljoen euro uit om de economie in de hoofdstad te steunen. Sinds de lockdown van vorig najaar en de aanslagen van 22 maart staat het water de Brusselse bedrijven aan de lippen, omdat de klanten wegblijven.
James Arthur Photography

Er komt onder meer geld voor kredietfaciliteiten en voor begeleiding van bedrijven in moeilijkheden.  "We hebben nu een team klaarstaan dat helpt met daadwerkelijke tips and tricks", zegt Jan de Brabanter van werkgeversorganisatie BECI. "Dat zijn adviezen om bv. naar middelen te grijpen zoals de economische werkloosheid, om eventueel aan te kloppen bij de juiste diensten voor facilitaire kredieten en om eventueel af te slanken daar waar nodig. Er zijn zowel financiële experten als bedrijfsmanagementexperten die kunnen vermijden om naar een faillissement te gaan."

De Brussels hotels worden ook zes maanden vrijgesteld van de hotelbelasting. "Dat geeft ze wat financiële ademruimte", zegt Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD). "En in tweede orde zetten we ons garantiefonds in werking. Dat betekent dus dat diegenen die het wat moeilijker hebben en een lening moeten aangaan bij banken, beroep kunnen doen op onze garantieregeling van het gewest. Dat zal hen makkelijker toegang geven tot krediet bij de banken."

Tijdelijke werkloosheid voor 31.000 werknemers

Intussen deelt minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) op basis van cijfers van de RVA mee dat er sinds de aanslagen van 22 maart al voor 31.000 werknemers tijdelijke werkloosheid door overmacht werd aangevraagd. Het gaat om werknemers in Brussel en Vlaams-Brabant die door de aanslagen plots geen werk meer hadden, bv. bagage-afhandelaars op de luchthaven en schoonmaak-, hotel- en restaurantpersoneel. Een goeie 1.000 werkgevers hebben in totaal 2.700 aangiften gedaan. In normale tijden krijgt de RVA niet meer dan 200 aanvragen per maand.