Primeur: Afro-Amerikaanse prijkt op dollarbiljet

De Amerikaanse schatkist komt met een primeur: voor het eerst in de moderne geschiedenis zal op een Amerikaans dollarbiljet een vrouw prijken. Het gaat om de zwarte Harriet Tubnam. Het biljet heeft een waarde van 20 dollar.

De minister van Financiën Jack Lew gaat het nieuwe biljet later vandaag voorstellen, bevestigde een woordvoerder. Het vervangt dat met de beeltenis van ex-president Andrew Jackson. Het 10-dollarbiljet behoudt de afbeelding van Alexander Hamilton, de eerste minister van Financiën van de VS.

Tubman (1823-1913) was een slavin, maar kon ontsnappen en voerde strijd voor de afschaffing van de slavernij. Ze zou minstens 70 slaven hebben helpen ontsnappen naar Canada.

Aan de vernieuwing van de dollarbiljetten ging meer dan tien maanden discussie vooraf, waarbij het gebrek aan gendergelijkheid scherp werd bekritiseerd.