Sexy politie tegen Mexicaans geweld

De door geweld ontwrichte badplaats Acapulco kiest een nieuwe manier om haar imago op te poetsen: luchtig geklede jonge vrouwen als toeristenpolitie. Bewapening: geen pistool of mitrailleur, maar zwoele lipstick en een zonnige glimlach. En flirten mag.
EuroPics[CEN] agency accepts no liability for any damages, loss or legal action resulting from the use of images supplied. The publication of images supplied in any format is solely at your (the publishers) discretion & risk. Copyright always remains with EuroPics[CEN] ©. Minimum Repro Fee in the UK is £ 150.00. All Fees must be agreed before publication with EuroPics[CEN] or with EuroPics[CEN] approved agents abroad. All Rights Reserved. Publication of any images is acceptance of these terms and conditions. For reproduction rights contact picdesk@cen.at, ‎+43 1 812 12 87 21‎

Het zijn voornamelijk Mexicaanse studentes. In kaki korte broekjes en zachtblauwe shirts patrouilleren ze over de beroemde stranden langs de baai. "We zijn hier om Acapulco nieuw leven in te blazen", zegt Ariana Calderón, een communicatiestudente van 20 jaar. "De bedoeling is te zorgen voor de toeristen, hen een beetje verwennen, zodat ze zeker terugkeren."

Acapulco is niet de eerste Mexicaanse stad die het politie-imago tracht op te vrolijken. Vijf jaar geleden hees Aguascalientes een twintigtal agentes in lederen laarzen met hoge hakken (foto). Daarboven droegen de dames sexy uitgesneden uniformen - inclusief sensueel halsbandje - en stoere zonnebrillen. "Geen serieuze uitstraling", klaagden critici. Maar zelfs president Enrique Peña Nieto liet zich met de eenheid fotograferen.

"Perceptie verbeteren"

Het toerisme in Acapulco kan wel een impuls gebruiken. Sinds enkele jaren geldt de plek als de gevaarlijkste in Mexico door continu geweld tussen drugsbendes. Onder die moeilijke omstandigheden veranderde de politie in afschrikkende zwaarbewapende mannen in bivakmutsen. "We willen de perceptie bij burgers en toeristen verbeteren", zegt commissaris Manuel Flores. "Het eerste contact met de politie moet een vriendelijk gezicht zijn."

Toch loopt de invoering van sexy politie-eenheden niet overal op rolletjes. Commissaris Eugenio Hidalgo van de gemeentepolitie in Querétaro heeft een aanklacht aan zijn broek gekregen wegens discriminatie namens circa 50 agentes. Zij pikten het niet dat ze als vee werden gekeurd toen ze tijdens de selectie moesten paraderen langs hun superieuren.

"Jij bent te dik"

"Het ging de leiding meer om fysieke uiterlijkheden dan om papieren of handhavingscapaciteiten", zegt Maricruz Ocampo van de mensenrechtenorganisatie Coincidir Mujeres. "Tijdens de keuring werd geroepen: ‘Jij bent te dik, een stapje achteruit’." Bovendien moeten de uitverkoren agentes hun kogelwerende vest inruilen voor mini-rokjes en kniekousen. Ook dienstpistolen passen niet bij de nieuwe outfit. In Acapulco mogen de dames van de toeristenpolitie geen bonnen uitdelen of arrestaties verrichten, wel dragen ze een wapenstok.

Commissaris Flores ontkent dat zijn selectie seksistisch is geweest. "We hebben dunne en volslanke agentes. En allemaal zijn ze fit na maanden van pittige training." Een extra reden om vrouwelijke politie-eenheden in te voeren, is dat ze over het algemeen meer vertrouwen wekken dan hun mannelijke collega’s. Aan agenten kleeft het imago dat ze burgers afpersen. "Agentes zijn minder makkelijk om te kopen", verklaart Flores. En een beetje flirten met toeristen vindt de commissaris geen probleem.

Ook een gespierde verkeersagent

Niet alleen knappe agentes trekken overigens de aandacht. Onlangs veroorzaakte een gespierde en afgetrainde verkeersagent uit Guadalajara voor een hype op sociale media. Sergio Ramirez is de naam, ofwel "He-man".

Door fans is zelfs een aparte Facebookpagina gemaakt inclusief foto’s. Vrouwelijke bewonderaars vragen Ramirez zelfs om privé-verkeersles. Op Twitter: "Dit is er één uit de duizend. Want al die anderen hebben een buik!"