Tijdelijk geen vluchten van en naar Charleroi

Sinds 7.15 uur vertrekken of landen er geen vliegtuigen op de luchthaven van Charleroi. Het luchtverkeer ligt er nog stil tot 11.30 uur omdat er niet genoeg luchtverkeersleiders beschikbaar zijn. Het gaat niet om een actie, maar wel om een aantal van hen dat ziek is. Vluchten worden zo veel als mogelijk uitgesteld.
Lange wachtrijen in de luchthaven van Charleroi.

Enkele aankomende vluchten zijn afgeleid naar de luchthavens van Maastricht en Rijsel, maar de meeste aankomende vluchten worden uitgesteld tot na 11.30 uur. Dat laatste geldt ook voor de vertrekkende vluchten. Meer informatie vindt u op de website van de luchthaven, die constant wordt bijgewerkt.

In elk geval wordt ernaar gestreefd om de vluchten niet te schrappen, maar zo veel als mogelijk uit te stellen na 11.30 uur. Toch zijn vanmorgen drie vluchten van Ryanair geschrapt: het gaat om vluchten naar Athene, Boekarest en Praag. Passagiers van die vluchten moeten lang aanschuiven om hun ticket om te boeken.

Nogal wat passagiers vanmorgen bleken niet geïnformeerd dat hun vlucht was uitgesteld. Daarover heerste heel wat ongenoegen. Ironisch genoeg werd in het luchthavengebouw omgeroepen dat een aantal vluchten worden vertraagd "wegens druk luchtverkeer". Enkele luchthavenmedewerkers delen papieren met informatie uit aan reizigers (foto).

Vincent Grassa van de luchthaven van Charleroi betreurt dat het luchtverkeer op de luchthaven voor de tweede keer in een week wordt verstoord omdat er te weinig luchtverkeersleiders zijn. Hij vraagt een oplossing aan Belgocontrol. "Dit brengt schade toe aan de luchthaven. Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen begrijpen dit niet."

Naast twee langdurig zieken was er vanmorgen nog een bijkomende luchtverkeersleider van de luchthaven van Charleroi ziek. Daardoor was er vanmorgen maar één luchtverkeersleider beschikbaar. Volgens Belgocontrol moeten er altijd twee luchtverkeersleiders aanwezig zijn in de controletoren van de luchthaven. Een luchtverkeersleider vanuit Brussel sturen ligt niet voor de hand, want voor elke luchthaven geldt er een specifieke licentie.

Ook op de luchthaven van Luik zijn er problemen door te weinig personeel in de verkeerstoren. Hier moet het vliegverkeer ook noodgedwongen worden onderbroken, maar voor de passagiers zijn er weinig of geen gevolgen omdat er hier veel minder vluchten zijn.

Vorige week "ongeschikt om te werken"

Vorige week lag het luchtverkeer in heel het land een tijd stil door een actie van de luchtverkeersleiders van Belgocontrol. Toen meldden zij zich niet ziek, maar verklaarden zij zich "ongeschikt om te werken".

De "actie" had toen te maken met het al jaren aanslepende sociaal conflict bij de luchtverkeersleiding en de onvrede over een sociaal akkoord dat door de directie was "doorgedrukt".