Trump en Clinton winnen overtuigend in New York

Bij de Amerikaanse voorverkiezingen in de staat New York hebben Donald Trump en Hillary Clinton hun favorietenrol waargemaakt. Met 98 procent van de stemmen geteld, blijkt dat Trump zowat de helft van de Republikeinse stemmers achter zich kreeg. Bij de Democraten stevent Clinton af op een afgetekende overwinning met een ruime voorsprong op uitdager Bernie Sanders. Clinton krijgt 57,9 procent van de stemmen terwijl Sanders op 42,1 procent blijft steken.

Met 98 procent van de stemmen zijn geteld, blijkt dat zowel Trump als Clinton afgetekend hebben gewonnen bij de voorverkiezingen in de staat New York. Beide winnaars hebben de definitieve uitslag niet afgewacht om al hun overwinningstoespraken te houden. 

"Er is niet veel meer race meer", zei Trump triomfantelijk in zijn speech die hij hield in een torengebouw dat zijn naam draagt in Manhattan. Trump nu 845 afgevaardigden verzameld van de 1.237 die hij nodig heeft om genomineerd te worden als presidentskandidaat van zijn partij.

Trump verslaat zijn beide Republikeinse rivalen in New York. Hij haalt 60,1 procent, terwijl Ted Cruz op 14,7 procent en John Kasich op 25,1 procent blijven steken. "Er is geen echte race meer. Senator Cruz is mathematisch gezien bijna uitgeschakeld", aldus Trump.

Clinton aan zet?

Hillary Clinton was in haar toespraak ook erg optimistisch over "de eindoverwinning die in zicht is". Clinton haalde zeker 104 van de te verdienen afgevaardigden binnen, terwijl uitdager Bernie Sanders er op zo'n 85 blijft steken. Daarmee zit Clinton op 1.887 afgevaardigden, tegenover 1.174 voor Sanders. Bij de Democraten zijn er 2.383 nodig om de nominatie binnen te halen.

In haar overwinningsspeech noemt Clinton de overwinning in New York "persoonlijk". "Ik ben jullie dankbaar dat jullie me de grote verantwoordelijkheden die samengaan met het presidentschap toevertrouwen", klonk het. "En aan alle mensen die senator Sanders steunden, ik geloof dat er veel meer is dat ons verenigt, dan dat ons verdeelt." De kiesstrijd bij de Democraten in New York is vrij bits geweest.

De electorale strijd in New York kan beslissend zijn omdat de staat goed is voor een relatief groot aantal afgevaardigden en omdat er tot nu toe nog geen afgetekende winnaar was, noch bij de Republikeinen noch bij de Democraten.