UNHCR vreest tot 500 doden bij schipbreuk op Middellandse Zee

UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, vreest op basis van getuigenissen dat er vorige week tot wel 500 doden gevallen zijn bij de schipbreuk van een vluchtelingenboot. Het ging om een overladen boot die vanuit Libië vertrokken was naar Italië.
Archieffoto

Smokkelaars zouden vluchtelingen van een kleinere boot op een grotere hebben proberen te krijgen, maar die grotere was al overladen en zou beginnen te zinken zijn, zegt UNHCR op basis van getuigenissen.

41 vluchtelingen uit Somalië, Soedan en Ethiopië overleefden de ramp. Het gaat om 37 mannen, drie vrouwen en een kind. Zij bevonden zich in de kleinere boot of zwommen ernaartoe toen het grotere schip begon te zinken. Op 16 april werden ze opgepikt door een koopvaardijschip en naar Griekenland gebracht.

De gevaarlijke vluchtelingenroute via Libië wordt nog steeds volop gebruikt. Dit jaar alleen al zouden er zo'n 25.000 mensen de tocht hebben ondernomen, ongeveer hetzelfde aantal als op hetzelfde moment vorig jaar.