Verbruikscijfers van minstens 625.000 Mitsubishi-auto's gemanipuleerd

De Japanse autobouwer Mitsubishi heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt bij het testen van het benzineverbruik van een viertal van zijn modellen. Minstens 625.000 wagens zijn betrokken, waaronder een aantal die gebouwd zijn voor Nissan.
Topman Tetsuro Aikawa verontschuldigde zich met een diepe buiging.

Het was Nissan dat de fouten ontdekte en een analyse vroeg. Daarbij werd de manipulatie bevestigd. Volgens het Japanse nieuwsagentschap Kyodo wordt de autobouwer ervan verdacht het gewicht op de banden tijdens tests te hebben gemanipuleerd, om zo betere resultaten te verkrijgen. Mitsubishi onderzoekt nog of ook auto's voor buitenlandse markten bij de zaak betrokken zijn.

Mitsubishi levert auto's aan zijn sectorgenoot Nissan, die ze vervolgens onder een eigen naam op de markt brengt. De twee gaan praten over compensatie. "We willen onze diepste verontschuldigingen aanbieden aan al onze klanten en andere getroffen partijen", zei Mitsubishi-topman Tetsuro Aikawa op een persconferentie. "We hebben de productie van de betrokken modellen stilgelegd."

Het aandeel Mitsubishi had vanmorgen op de beurs een klap gekregen van meer dan 15 procent, nadat de autoproducent had aangekondigd dat er een toelichting zou komen bij fouten die werden gemaakt bij verbruikstests.

Extra druk op constructeurs

De affaire bij Mitsubishi volgt op vergelijkbare zaken in het recente verleden bij concurrenten als Hyundai, Kia en Ford. Hyundai en Kia troffen eind 2014 een schikking in de VS omdat ze daar verbruikscijfers rooskleuriger hadden voorgesteld dan ze daadwerkelijk waren. Ford gaf in 2013 en 2014 aan dat zijn hybrides minder zuinig waren dan eerder was aangekondigd.

Autofabrikanten staan extra onder druk sinds Volkswagen vorig jaar toegaf met miljoenen auto's gesjoemeld te hebben.

Diepe buiging als spijtbetuiging