Verfilming "Sprakeloos" van Tom Lanoye gaat eindelijk van start

Ruim vijf jaar nadat de verfilming van de roman "Sprakeloos" van Tom Lanoye voor het eerst is aangekondigd, schiet het project eindelijk uit de startblokken. Dat melden Caviar en Paradiso Filmed Entertainment. Hilde Van Mieghem neemt de regie voor haar rekening. Onder anderen Viviane De Muynck en Stany Crets spelen de hoofdrollen.
Rik Van Uffelen, Viviane De Muynck en Stany Crets.

"Sprakeloos" is de succesvolle en autobiografische roman van Tom Lanoye uit 2009 waarin hij het verhaal van zijn moeder vertelt die na een beroerte haar spraakvermogen verliest en langzaam aftakelt. In november 2010 kondigden Lanoye en Van Mieghem op de Boekenbeurs aan dat het boek zou worden verfilmd en dit in een regie van Van Mieghem.

Financiering

Ruim vijf jaar later zijn de opnames nog steeds niet gestart, maar daarin komt binnenkort verandering, zo melden Caviar en Paradiso Filmed Entertainment. "De opnames gaan komende zomer van start", bevestigt Van Mieghem aan deredactie.be. Dat zoveel tijd is verstreken sinds de eerste aankondiging, wijt ze aan financiële problemen. "Het scenario was al na dik twee jaar klaar, maar het bleek moeilijk om het nodige geld te vinden om de film ook echt te maken."

Dat geld is nu dus gevonden dankzij de steun van onder meer het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Tax Shelter, de VRT en Telenet. Het scenario is van de hand van Van Mieghem en Bert Scholiers. "Met hem heb ik eerder het scenario van mijn vorige film "Smoorverliefd" geschreven. Met Tom Lanoye hebben we over de dialogen gebrainstormd, maar hij had een voornamelijk adviserende rol."

Antwerpen en Sint-Niklaas

De cast telt enkele grote namen. Viviane De Muynck kruipt in de huid van de moeder. Stany Crets neemt de rol van de schrijvende zoon voor zijn rekening. In "Van Gils & Gasten" hebben de twee acteurs de filmplannen nader toegelicht (zie video onder). Ook Rik Van Uffelen, Marie Vinck, Flor Decleir en Hans Kesting spelen in de film mee.

De opnames zullen hoofdzakelijk in de stad en de provincie Antwerpen plaatsvinden, maar ook in en rond Sint-Niklaas. In het najaar van 2017 moet de film in de zalen komen.