Voetbal en noodtoestand: voetbalbond brengt supportersgids uit

In mei geeft de Koninklijke Belgische Voetbalbond een "fan guide" uit voor voetbalsupporters die een wedstrijd willen bijwonen tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk. Vandaag heeft de Franse regering beslist om de noodtoestand die was ingevoerd na de aanslagen in Parijs met twee maanden te verlengen, dus tot na het EK en na de Tour.

"Omdat het hier om een verlenging van de noodtoestand gaat, blijven de bestaande maatregelen van kracht", zegt Pieter Maenhout van de KBVB tegen onze redactie. "Dat betekent dat supporters zullen worden gefouilleerd voor ze de fanzone bij de voetbalstadia binnengaan, en dat ze ook door een metaaldetector zullen moeten. Supporters wordt ook gevraagd om geen grote rugzakken of tassen mee te brengen. In de voetbalstadia zelf geldt het eigen inwendige reglement."

Het EK voetbal wordt georganiseerd door de Europese voetbalbond UEFA, maar die UEFA wil geen informatie kwijt over eventuele bijkomende veiligheidsmaatregelen en verwijst door naar de Franse overheid zelf.

"Op het vlak van een eventuele veiligheidsperimeter rond voetbalstadia en hoe groot die moet zijn, heeft de UEFA nog niets gemeld", weet Pieter Maenhout. "Hoe dan ook kom je er maar in met een geldig ticket en je identiteitskaart." Voor meer informatie moet je als supporter wachten tot mei, want dan brengt de voetbalbond een supportersgids uit.

"18.000 fouilleringen per uur"

In elk geval zullen de fanzones echte aandachtspunten vormen als het gaat over de veiligheid tijdens het EK. In het noorden van Frankrijk bijvoorbeeld zullen er wedstrijden worden gespeeld in Lens en in Rijsel.

Volgens de Franse krant "La Voix du Nord" zullen er aan het Matissepark in Rijsel 200 veiligheidsagenten worden ingezet. Die zullen 18.000 mensen per uur fouilleren. Daarnaast zal de 13.000 vierkante meter grote fanzone met videocamera's worden bewaakt. In Lens worden gelijkaardige veiligheidsmaatregelen gepland in de fanzone.