38 naakte ontslagen bij Philips Turnhout

De ontslagronde die in november vorig jaar bij de Turnhoutse lampenfabrikant Philips werd aangekondigd, heeft geleid tot 38 naakte ontslagen. De betrokken personeelsleden hebben dat vandaag vernomen. Dat melden de vakbonden. De toekomst blijft intussen erg onzeker voor de Belgische vestiging.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips maakt in Turnhout al decennia lang lampen, onder meer voor sportstadia en winkeletalages. Onder meer door de opkomst van de LED-verlichting, die veelal in Azië wordt geproduceerd, vonden de afgelopen jaren al verschillende ontslagrondes plaats.

In november vorig jaar werd aangekondigd dat nog eens 159 ontslagen zouden vallen, waarvan 77 arbeiders. De afgelopen maanden werd onderhandeld volgens de procedure van de wet-Renault. Vandaag kwam er duidelijkheid. "Bij de arbeiders hebben er zich voldoende mensen aangemeld voor vrijwillig vertrek. Bij de kaderleden en bedienden gaat het om 38 naakte ontslagen. Ieder van hen is vandaag ingelicht", zegt LBC-NVK-secretaris Peggy Schuermans. Volgens haar is de directie dicht bij het vooropgestelde aantal ontslagen gebleven en zullen er nu "minder dan 900 personeelsleden" overblijven.

"Vandaag gaan werken was voor iedereen heel zwaar. Het is bijltjesdag geworden. Er zijn afdelingen waar een op de twee bedienden vanaf morgen niet meer welkom is", vult Serge Seret (BBTK) aan. "En we denken niet dat het meteen gaat stoppen. De Lighting-afdeling staat te koop. Nu is men bezig met de "golden tail": nog zo veel mogelijk winst uit het einde van deze producten halen."