"Geen hartscreening jonge sporters" staat nu ook in British Medical Journal

Het advies van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) om geen systematische hartscreening bij jonge sporters te organiseren, is gepubliceerd in het gerenommeerde British Medical Journal. De publicatie bevestigt de hoge kwaliteit van het rapport, zo zegt het KCE.
Cedric Hatto
(Archieffoto)

In het rapport, dat in maart 2015 gepubliceerd werd, zegt het KCE dat verplichte, systematische screening van het hart bij jonge topsporters meer kwaad dan goed doet. Volgens het Kenniscentrum zijn er namelijk geen betrouwbare wetenschappelijke gegevens die aantonen dat hartscreening bij jonge sporters zonder klachten, vroegtijdige overlijdens kunnen voorkomen.

De berekende schade en risico's zijn volgens het Kenniscentrum namelijk "overwegend groter" dan de baten. "De onderzoeken die bij een dergelijke hartscreening worden gebruikt, zijn onvoldoende betrouwbaar, waardoor een kwart van de mensen met een verhoogd risico wordt gemist. Daarnaast veroorzaken de onderzoeken vele tienduizenden gevallen van vals alarm. Daardoor worden duizenden jonge sporters soms levenslang onnodig behandeld, of krijgen zij het advies om te stoppen met sporten."

Niet alle cardiologen en sportartsen zijn het echter eens met het advies van het KCE. Dat de bevindingen van het rapport nu in het British Medical Journal verschijnen, bevestigt volgens het KCE echter dat "de studie beschouwd wordt als wetenschappelijk betrouwbaar en van hoge kwaliteit".