"Laat handtassen of rugzakken op festivals thuis"

"Vanwege het dreigingsniveau 3 laten bezoekers van muziekfestivals hun rugzakken en handtassen misschien beter thuis." Dat zegt Jan Briers, die naast de gouverneur van Oost-Vlaanderen ook de voorzitter is van de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen. Maandag zit hij samen met de organisatoren van de grote festivals om de veiligheidsmaatregelen te bespreken.

Eerder deze week meldde het OCAD, de organisatie die de dreigingsanalyse maakt, dat het dreigingsniveau voorlopig op 3 blijft staan omdat het risico op terreuraanslagen blijft. "En dat vraagt nu eenmaal om extra maatregelen voor festivals", zei Jan Briers op Studio Brussel.

Maandag zit Briers samen met de organisatoren van Rock Werchter, Tomorrowland en Graspop om te overleggen over de veiligheidsmaatregelen. "Er wordt al heel wat gedaan op het vlak van veiligheid. Maandag stellen we ons de vraag op welke vlakken er uitbreiding moeten komen," zegt Briers. "Bijvoorbeeld met het thuislaten van rugzakken en handtassen, ja. Die maatregel wordt momenteel al doorgevoerd op verschillende voetbalterreinen. Maar of dit echt nodig is, zal maandag moeten blijken."

Geen bindend advies

Zelfs als maandag beslist wordt om rugzakken en handtassen te verbieden op festivals, is er geen sprake van een bindend advies. "Maandag worden louter suggesties geformuleerd voor de 200-tal festivals die we in Vlaanderen rijk zijn. De organisatoren moeten zelf met hun burgemeester en de lokale politie rond de tafel gaan zitten om te beslissen welke veiligheidsmaatregelen ze uiteindelijk doorvoeren", zegt Briers.