"Onverwachte uitstootcontroles goed idee"

Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A), voorzitter van de Europese onderzoekscommissie dieselgate, is voorstander van onverwachte uitstootcontroles als middel om de luchtkwaliteit te verbeteren. Van Brempt reageerde in "De ochtend" op nieuwe indicaties dat autoconstructeur Opel met software heeft geknoeid om de uitstoot van het model Zafira aanzienlijk te verbeteren.

"In plaats van de juiste technologie in auto's te steken om ervoor te zorgen dat we met zijn allen beter kunnen ademen, heeft men geïnvesteerd  in het gebruik van software om de normen te omzeilen", reageert Van Brempt. Maar er is nog een tweede probleem, en net dát wil ze met haar Europese onderzoekscommissie aanpakken: "Er zijn zo veel uitzonderingen mogelijk, waardoor het testen niet leidt tot juiste resultaten."

"Sinds eind jaren 90 wist men al dat er sjoemelsoftware gebruikt werd in vrachtwagens in de VS", weet Van Brempt. "Er is lang gewacht om dat ten gronde uit te zoeken. De industrie heeft er nu alle belang bij om een open gesprek met ons aan te gaan."

"Het enige wat we willen, is zo schoon mogelijke lucht", zegt ze. Daarom is ze voorstander van het idee om onverwachte uitstootcontroles mogelijk te maken. "Het is een kwestie van prioriteiten, maar het is de investering waard. Er sterven vandaag de dag 400.000 mensen door de slechte luchtkwaliteit."