Beke: "Niet beleid, maar toon van Homans is verkeerd"

CD&V-voorzitter Wouter Beke maakt zich zorgen over de uitspraken van minister van Integratie en Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) over de integratiekansen van nieuwkomers. In "Villa Politica" gaf hij ook meer uitleg bij zijn eigen opiniestuk daarover. "De toon van de minister verbaast me en ik vind die ook niet correct."

De CD&V-partijvoorzitter haalde vanmorgen in een opiniestuk in De Standaard uit naar minister van Integratie en Inburgering Liesbeth Homans (N-VA). Zij schreef eergisteren namelijk in een opiniestuk in De Morgen dat ze het beu is om verwijten te horen over "racistische en discriminerende Vlamingen" die nieuwkomers alle kansen op integratie ontnemen.

Volgens Beke legt Homans met haar discours de schuld bij de nieuwkomers zelf. "Ik maak me zorgen omdat ik van een minister van Integratie en Inburgering moet lezen en horen dat zo goed als iedere nieuwkomer die geen werk heeft, simpelweg niet de kansen heeft gegrepen die "wij" hem als samenleving aanbieden."

Zo eenvoudig is het niet, vindt Beke. "Het leven is geen vijfsterrenrestaurant, waar je aan tafel gaat zitten en de kansen je op een zilveren schotel gebracht worden. Eerder is het een afhaalbuffet, waar je moet dringen voor je plaatsje in de rij en waar de snelste de tragere voorbijsteekt. De vraag is dus niet: biedt de overheid genoeg kansen? De vraag is wel: komen die kansen goed terecht?"

"Sociologische context"

Vanmiddag verduidelijkte Beke in "Villa Politica" dat het hem niet te doen was om het regeringsbeleid af te kraken. "De regering zet in op armoedebestrijding en levert inspanningen. Maar de toon van de minister verbaast me en ik vind ze ook niet correct."

"Zij heeft eigenlijk gezegd dat mensen een individuele verantwoordelijkheid hebben en dat ze de kansen die ze van de samenleving hebben gekregen maar moeten grijpen en als ze dat niet doen ze dan zelf de gevolgen daarvan moeten dragen."

“Het is waar dat mensen verantwoordelijkheden hebben en de kans krijgen om te studeren en een job te zoeken. Alleen kun je dit nooit los zien van de context van de samenleving. Niemand kan er omheen dat de ene meer kansen heeft dan de andere. Ik vind dat alles terugplooien op de individuele verantwoordelijkheid van het individu tekortschiet aan de realiteit zoals ze vandaag is."

Nog volgens Beke worden beslissingen in de regering collegiaal uitgevoerd maar verschilt de manier waarop daarover gecommuniceerd wordt van partij tot partij.