Bond-regisseur Guy Hamilton (93) overleden

De Britse filmmaker Guy Hamilton, die niet minder dan vier James Bond-films inblikte, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat melden verschillende Britse media.
Acteur Sean Connery in "Diamonds are forever", een film van Hamilton

Hamilton regisseerde zowel Sean Connery (in "Goldfinger" en "Diamonds are forever") als Roger Moore (in "Live and let die" en "The man with the golden gun") als spion 007. Die films worden tot de betere in de Bond-reeks gerekend.

Hamiltons carrière was echter meer dan Bond alleen. Zo draaide hij met Michael Caine de oorlogsprent "Battle of Britain" en de Koude-Oorlogsthriller "Funeral in Berlin" (in de Harry Pamer-reeks). Ook de oorlogsfilm "Force 10 from Navarone" - met Harrison Ford - was van zijn hand. Hij draaide ook één van de niet weinige Agatha Christie-verfilmingen: "The Mirror Crack'd".  Angela Lansbury speelde in die film Miss Marple. De film wordt niet gezien als een Marple op hoog niveau.

Hamilton leerde de job van een "grote" uit de geschiedenis: Carol Reed. Als regieassistent van Reed werkte hij onder andere mee aan "The third man". In die film speelde hij in enkele scènes de doublure van Orson Welles.

Meest gelezen