Brussel staat centraal in nieuw seizoen stadstheater KVS

Kersvers artistiek directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS), Michaël De Cock, heeft vandaag het seizoen 2016-2017 van het Brusselse stadstheater voorgesteld. De stad Brussel krijgt een centrale plaats.

"Er zijn twee pijlers waarop we ons baseren. Ten eerste staat de stad centraal met zijn stedelijkheid en taaldiversiteit. Ten tweede werken we niet meer vanuit thema's, maar vanuit een open ensemble. Eén grote familie van artiesten, choreografen, enzovoort", vertelt De Cock.

De connectie met de hoofdstad wordt uitgediept via drie stadsdramaturgen: Tunde Adefioye, Kristin Rogghe en Gerardo Salinas. Zij gaan op zoek naar nieuwe stedelijke stemmen en stadspartners.

Nieuwe directeur

Regisseur en theatermaker Jaco Van Dormael opent samen met choreografe Michèle Anne de Mey het seizoen met "Cold blood", een stuk dat film, theater en dans combineert. De Nederlandstalige versie is een primeur voor de KVS. Jaco Van Dormael wordt de volgende jaren bovendien "artist in residence" van de KVS en Le Manège Mons.

De Cock neemt na vijftien jaar de leiding over van Jan Goossens en Danny Op de Beeck. "Ik heb niet het gevoel dat ik hier dingen moet heruitvinden, maar ik heb wel het gevoel dat ik het huis een nieuwe artistieke richting moet geven. Dat is soms nodig in dit vak", volgens De Cock.

Ook het nieuwe logo en de nieuwe huisstijl werden vandaag voorgesteld.