Cannes zet fictieve terreuraanval in scène

Het Filmfestival van Cannes heeft een grootschalige terreuroefening gehouden waarbij fictieve terroristen het festivalpaleis hebben bestormd en enkele figuranten hebben gegijzeld. Het eigenlijke festival vindt volgende maand plaats en lokt naar schatting 200.000 bezoekers.
AFP or licensors

"Een oefening is niet hetzelfde als de realiteit, maar een oefening helpt ons wel om ons op de realiteit voor te bereiden en om de risico's te beperken." Met die woorden motiveert burgemeester van Cannes David Lisnard de grootschalige terreuroefening die vandaag heeft plaatsgevonden in en rond het festivalpaleis en een ander festivalgebouw in het westen van de stad.

"De risico's evolueren", gaat hij verder. "Wie had tien of zelfs vijf jaar geleden durven te denken dat we ons vandaag in deze situatie zouden bevinden? Deze gebouwen zijn dertig jaar geleden opgetrokken toen de veiligheidsproblematiek heel anders van aard was."

Pseudoterroristen

Het voornaamste deel van de oefening vond plaats op de trappen voor het festivalpaleis. Vier gemaskerde pseudoterroristen doken plots op compleet met rugzakken en wapens. In geen tijd zaten twee politieagenten hen op de hielen. Bovenaan de trappen begon één van de pseudoterroristen met een automatisch vuurwapen te schieten, waarop enkele toevallig voorbijgangers en agenten op de grond doken.

Andere agenten schoten hierop enkele zogezegd geblesseerde collega's te hulp, terwijl nog andere agenten de trappen bestormden. Even later verliet een groepje pseudogijzelaars het festivalpaleis met de handen op het hoofd.

Alle mogelijke veiligheidsdiensten waren bij de oefening betrokken, inclusief de brandweer. Een elite-eenheid van de politie heeft "de klus" uiteindelijk afgemaakt door de pseudoterroristen aan te vallen.

Het eigenlijke Filmfestival van Cannes vindt dit jaar plaats van 11 tot en met 22 mei. Naar schatting 200.000 mensen zullen naar de Zuid-Franse stad afzakken. Naar goede gewoonte zullen ook talloze beroemdheden en filmsterren present tekenen.

AFP or licensors