Doel 1 nog stil tot eind mei

Kernreactor Doel 1 ligt nog stil tot minstens 31 mei. Dat heeft uitbater Engie Electrabel aangekondigd. Er is een interventie nodig op de vermogensregeling van de reactor, aldus het bedrijf.

Doel 1 werd op 13 april stilgelegd voor herstellingswerken, wegens een afwijking op een afsluiter van een temperatuurmeter. Die zouden amper enkele dagen duren.

Meteen werd de heropening van Doel 1 met een week uitgesteld, tot 22 april. Toen werd ook beslist tot tests op de vermogensregeling. "Er is beslist tot een interventie op de vermogensregeling", aldus een woordvoerster van de kerncentrale. De vermogensregeling regelt de productie van de centrale, en heeft geen impact op de nucleaire veiligheid, aldus nog de woordvoerster.

De geplande heropening morgen wordt dus opnieuw met ruim een maand uitgesteld. De centrale zal bijgevolg tot minstens 31 mei stil liggen, aldus de laatste prognoses. Volgens Engie Electrabel komt de energievoorraad daardoor niet in het gedrang "dankzij de diversiteit in onze productie."

Doel 1 werd op 15 februari 1975 in dienst genomen. Het was de eerste Belgische reactor die veertig jaar werd, samen met Doel 2. Normaal zouden de reactoren na veertig jaar worden stilgelegd, maar de levensduur werd verlengd met tien jaar.