Drie kwart van Noord-Koreanen ondervoed

Meer dan drie kwart van de 25 miljoen Noord-Koreanen is ondervoed. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. Ondanks de inspanningen slaagt het communistische Oost-Aziatische land er niet in voldoende voedsel te produceren voor zijn bevolking.

Het voedseltekort is vooral problematisch bij vrouwen en kinderen onder de vijf jaar, zo blijkt uit het VN-rapport. In die categorieën is ondervoeding een van de voornaamste doodsoorzaken.

De droogtes en slechte oogsten van vorig jaar hebben de voedselproblematiek in het land nog verergerd. Bovendien staat de internationale voedselhulp vanuit de Verenigde Staten en Zuid-Korea op een laag pitje door de diplomatieke spanningen over de kernraketten en het kernprogramma van Noord-Korea.

De gebrekkige landbouwproductie in Noord-Korea is volgens het rapport vooral te wijten aan een tekort aan land, bodemdegradatie door een te intensief gebruik en een tekort aan zaden, pesticiden en kwaliteitsvolle kunstmest.

Noord-Korea kampt al geruime tijd met ondervoeding. In de tweede helft van de jaren negentig kende het land een hongersnood waarbij miljoenen mensen het leven lieten.