Ecuador laat belastingen stijgen om heropbouw na aardbeving te betalen

Rafael Correa, de president van Ecuador, gaat de belastingen in zijn land verhogen om de heropbouw te financieren na de zware aardbeving van afgelopen weekend, waarbij minstens 570 mensen om het leven kwamen. Dat heeft hij aangekondigd tijdens een toespraak op televisie.

De president kondigde aan dat hij gebruik gaat maken van de mogelijkheid om decreten aan te passen in het geval van een noodsituatie, bijvoorbeeld om de btw één jaar lang met twee procentpunten te verhogen. Daarnaast zullen de belastingen voor miljonairs en bedrijven worden verhoogd en zal iedereen die meer dan 1.000 dollar verdient een dagloon moeten inleveren.

De president schat dat de wederopbouw van de getroffen gebieden ongeveer 3 miljard dollar (2,6 miljard euro) zal kosten. De Wereldbank en Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank hebben 600 miljoen dollar (530 miljoen euro) vrijgemaakt, aldus Correa. Eerder raakte al bekend dat de Europese Unie 1 miljoen euro schenkt aan het land.

Correa verklaarde ook nog dat de dodentol van de aardbeving gestegen is tot 570, van wie 526 slachtoffers werden geïdentificeerd. 163 mensen zijn nog vermist, terwijl 7.015 anderen gewond raakten. Meer dan duizend gebouwen werden volledig vernield, meer 23.500 mensen werden ondertussen ondergebracht in noodopvanginitiatieven.