FBI betaalde ruim 1,3 miljoen om iPhone te hacken, suggereert topman

De Amerikaanse dienst FBI zou ruim 1,3 miljoen dollar betaald hebben om in te breken in de iPhone van Rizwan Farook, de terrorist van San Bernardino. Dat heeft FBI-baas James Comey gesuggereerd. Als dat klopt, gaat het om het hoogste bedrag dat ooit werd betaald voor een hack.

Maandenlang probeerde de FBI het toestel van Farook te kraken, in de hoop meer gegevens te kunnen vinden over de dodelijke schietpartij van de moslimextremist in de stad San Bernardino in december vorig jaar. Technologiebedrijf Apple weigerde echter om zijn samenwerking te verlenen, en werd daarin gesteund door de sectorgenoten.

De FBI stapte naar de rechter om Apple te dwingen mee te werken, maar eind maart kwam de overheidsinstelling plots met het nieuws dat het hen toch gelukt was om in te breken in de iPhone. Hoe ze daar uiteindelijk in geslaagd zijn, heeft de FBI nog niet onthuld. In elk geval zou een derde partij de Amerikaanse instelling te hulp zijn geschoten.

En de FBI heeft daar kennelijk een hoog bedrag voor neergeteld. Op een lezing in Londen gaf directeur James Comey een hint over hoeveel het gaat: "Het is meer dan wat ik zal verdienen tijdens de rest van mijn mandaat hier, 7 jaar en 4 maanden". Uitgerekend komt dat neer op 1,34 miljoen dollar. Nooit is er meer betaald voor een hack.

"Het was zijn geld waard", voegde de FBI-baas er nog aan toe. Volgens Amerikaanse media is er voorlopig echter nog niets echt bruikbaar gevonden op de iPhone.