Groene vingers maar geen eigen tuin? Spring bij in een deeltuin

De gemeente Overijse lanceert aan het begin van de lente iets nieuws voor zijn inwoners met groene vingers. Na de immens populaire volkstuintjes komen er binnenkort zogenoemde deeltuinen. Particulieren die het onderhoud van hun tuin niet meer zien zitten, kunnen hun tuin voor het onderhoud "uitlenen".

Overijse wil zijn inwoners zonder eigen tuin toch de kans bieden om te tuinieren. De wachtlijsten voor de populaire volkstuintjes op het domein Solheide zijn echter behoorlijk lang geworden. Daarom bieden de deeltuinen een alternatief.

Het idee is eenvoudig: mensen die hun tuin niet meer zelf kunnen of willen onderhouden, delen die tuin met iemand anders. Hun tuin wordt voor het onderhoud uitgeleend aan iemand anders. In ruil krijgt de tuinier een deel van de oogst. Mensen kunnen hun tuin binnenkort aanbieden op een speciaal platform, waar er afspraken gemaakt kunnen worden tussen uitlener en tuinier.

"Dit is een manier om mensen samen te brengen, als je goede afspraken maakt, onder meer over privacy. Op die manier vermijd je dat gebruikers van je tuin plots in je huis staan. Ook over het gebruik van materiaal moeten nog afspraken gemaakt worden", aldus Groen gemeenteraadslid Noor Mousaid, die het voorstel indiende.

De meerderheid van de gemeenteraad is voor. Het idee van de deeltuintjes wordt nu nog voorgelegd aan de seniorenraad en de milieuraad.