Huiszoeking bij Mitsubishi in "extreem ernstige zaak"

In Japan heeft het ministerie van Transport huiszoekingen gehouden in de kantoren van autobouwer Mitsubishi. Die is in opspraak gekomen voor gesjoemel met data over het verbruik. Een woordvoerder van de overheid heeft het over "een extreem ernstige zaak". Mitsubishi Motors had eerder de manipulaties al toegegeven.

De Japanse overheid viel binnen in de fabriek in Okazaki, Mitsubishi's tweede grootste fabriek van het land. Okazaki vormt een belangrijke hub in het productieproces en er wordt ook aan research gedaan. 

De Japanse autoriteiten kunnen er niet mee lachen. Ze nemen de zaak heel ernstig en hebben Mitsubishi Motors bevolen om een volledig rapport op te stellen. 27 april geldt daarbij als deadline.

Werknemers van Mitsubishi Motors hebben tests gemanipuleerd die het officiële verbruik vaststellen, waardoor de auto's op papier zo'n 10 procent minder verbruikten. Zowat 600.000 - vooral kleinere - benzinevoertuigen zouden betrokken zijn, 157.000 van Mitsubishi zelf en 468.000 van Nissan. Die auto's doen het goed op de Japanse markt, maar minder goed in het buitenland.

Aandelenkoers Mitsubishi duikt verder omlaag

De aandelenkoers van Mitsubishi gaat intussen verder de dieperik in. Gisteren dook het 15 procent naar beneden, vandaag ging er nog eens 20 procent af. Mitsubishi was in het begin van de jaren 2000 al eens betrokken in een schandaal. Toen werd beloofd dat er een "beter bestuur" en "striktere controles" zouden komen.

De hele zaak kan Mitsubishi overigens miljarden kosten aan schadeclaims en compensaties.