Kernreactor Doel 3 ligt ongepland stil

De kernreactor Doel 3 ligt ongepland stil sinds 15.31 uur. Dat meldt uitbater Engie op zijn website. De onbeschikbaarheid geldt voor 24 uur. "Tijdens periodieke testen heeft de centrale zichzelf in veiligheid gezet", reageert woordvoerster Geetha Keyaert. "Dat is de normale procedure als er iets niet helemaal klopt. We gaan na waar het probleem zit."

Nog volgens de woordvoerster schakelde de kerncentrale zichzelf uit tijdens het testen van de kleppen die stoom naar de turbine sturen. Dat gebeurde in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale.

Doel 3 staat samen met Tihange 2 bekend als de "scheurtjesreactoren". In de zomer van 2012 werden de kernreactoren voor het eerst stilgelegd, nadat er in een stalen wand van een kernreactorvat van Doel 3 duizenden onzuiverheden, zogenoemde scheurtjes, waren gevonden. Ook Tihange 2 bleek aangetast. In overleg met het het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) gingen de kernreactoren dicht.

Een jaar later, In de zomer van 2013, mochten de kernreactoren weer worden opgestart. Maar in februari van vorig jaar kwam er opnieuw slecht nieuws: extra onderzoek had namelijk uitgewezen dat er nog meer onregelmatigheden in de kernreactorwanden zaten. De kernreactoren werden vervolgens opnieuw stilgelegd. Pas in november vorig jaar gaf het FANC toestemming voor een nieuwe heropstart.

Ongerustheid in de buurlanden

De problemen in Doel en Tihange blijven tot grote onrust leiden in Nederland en Duitsland, waar beslist is om tegen 2022 alle commerciële kerncentrales te sluiten.

Zo had de Duitse minister van Energie gisteren België nog aangemaand om de scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2 te sluiten. De regering reageerde vanmiddag nog dat er geen enkele reden is om aan de veiligheid van de twee kerncentrales te twijfelen.

"In België is de nucleaire veiligheidsautoriteit, het FANC, een onafhankelijk organisme dat zelf over de bevoegdheid beschikt om beslissingen te nemen over de nucleaire veiligheid zonder dat de regering daarin tussenkomt", zei minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). "We zien geen enkele reden om haar expertise en haar oordeel te betwijfelen. In Duitsland maakt de nucleaire veiligheidsautoriteit wel deel uit van het ministerie waardoor de minister daar rechtstreeks betrokken is in de beslissingen van dat veiligheidsorgaan."

Vanmorgen kondigde uitbater Engie Electrabel ook al aan dat kernreactor Doel 1 nog stilligt tot minstens 31 mei. Die centrale, samen met Doel 2 de oudste van het land, werd op 13 april stilgelegd voor herstellingswerken. Die nemen meer tijd in beslag dan eerst aangekondigd. Doel 2 ligt ook stil, maar voor een gepland onderhoud. Dat maakt dat enkel de vierde reactor in Doel nog draait.

Dat kernreactor Doel 3 nu ongepland stilligt, werd aangekondigd op de website van Engie Electrabel.

Calvo: "Centrales bron van onzekerheid"

Kristof Calvo, fractieleider van oppositiepartij Groen, vindt dat dit nieuwe incident nog maar eens aantoont dat er een probleem is met de Belgische kerncentrales. Volgens hem zijn die centrales een bron van onzekerheid. "Gisteren lezen we de kritiek van onze Duitse buren dat de centrales niet veilig zijn, vandaag valt die centrale stil. Maar onze regering volhardt in de boosheid. Er is geen direct probleem van onveiligheid, maar de opeenstapeling van incidenten moet toch de ogen openen."

De burgemeester van Beveren, Marc Van de Vijver, maakt zich niet ongerust. Hij vindt het naar eigen zeggen een geruststelling dat de centrale automatisch is uitgevallen. "Ik zou ongerust zijn als er morgen een probleem zou zijn en de veiligheidsmechanismen niet zouden werken."