Máxima, Lagarde, Clinton en Adele bij invloedrijkste mensen volgens Time

Het Amerikaanse magazine Time heeft de lijst met de 100 meest invloedrijke persoonlijkheden van het jaar voorgesteld. Verspreid over vijf categorieën duiken onder anderen koningin Máxima, Christine Lagarde, Hillary Clinton en Adele op.

Het is een jaarlijkse traditie: de lijst met de 100 meest invloedrijke mensen van het moment volgens het magazine Time. De namen zijn verdeeld over vijf categorieën: pioniers, titanen, artiesten, leiders en iconen.

Het gaat niet om een rangschikking, maar wel om een eclectische bloemlezing van zowel bekende als minder bekende namen. Bij elke persoonlijkheid op de lijst hoort een korte begeleidende tekst die in sommige gevallen door opmerkelijke beroemdheden is geschreven.

Leiders

In de categorie leiders duikt onder anderen IMF-topvrouw Christine Lagarde op, samen met andere machtige vrouwen als de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton, de Nederlandse koningin Máxima en de Myanmarese politica Aung San Suu Kyi. Niemand minder dan de Amerikaanse president Barack Obama heeft de begeleidende tekst van die laatste geschreven.

Bij de mannen haalt Time de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan, evenals zijn Russische collega Vladimir Poetin, zijn Franse collega François Hollandse, de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, de Canadese premier Justin Trudeau, de Chinese president Xi Jinping, de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry én de Amerikaanse president Barack Obama.

Pioniers en Titanen

De andere categorieën zijn opvallend bescheidener qua omvang. In de categorie pioniers vermeldt Time de Amerikaanse wetenschapper Alan Stern, de Amerikaanse acteur en comedian Aziz Ansari en de voormalige atlete en realityster Caitlyn Jenner.

Facebookbaas Mark Zuckerberg en zijn echtgenote Priscilla Chan rekent Time dan weer tot de meest invloedrijke mensen in de categorie titanen. Het magazine wist Bill en Melinda Gates te strikken om hun begeleidende tekst te schrijven. Ook paus Franciscus en Apple-topman Tim Cook krijgen een plaatsje in deze categorie.

Artiesten en Iconen

De categorie artiesten telt heel wat acteurs en actrices. Het gaat dan om mensen als Charlize Theron, Mark Rylance, Idris Elba, Melissa McCarthy en Gael García Bernal. Ook de mysterieuze Italiaanse auteur Elena Ferrante krijgt een vermelding.

Tot slot verzamelt Time een bont allegaartje beroemdheden in de categorie iconen, zoals de zangeressen Adele en Nicki Minaj, atleet Usain Bolt, regisseur Alejandro González Iñárritu, gynaecoloog en mensenrechtenactivist Denis Mukwege en acteur Leonardo DiCaprio.