Merchtemse burgemeester Eddie De Block neemt in 2018 afscheid van politiek

De populaire burgemeester van Merchtem Eddie De Block (Open VLD) stopt op het einde van deze legislatuur met politiek. Dat meldt Het Nieuwsblad en wordt bevestigd door de broer van minister Maggie De Block. Hij wil naar eigen zeggen meer tijd uittrekken voor privé-zaken en voor zijn job als bedrijfsarts.
Jonas Roosens
Eddie De Block en zijn zus Maggie

Eddie De Block (48) was van 1994 tot 2000 OCMW-voorzitter en sindsdien onafgebroken burgemeester van deze Vlaams-Brabantse gemeente. In 2012 haalde zijn Lijst van de Burgemeester een absolute meerderheid met 14 van de 25 zetels, evenveel overigens als in 2006. De Block was bij de verkiezingen in 2012 de absolute stemmenkampioen met 3.241 voorkeurstemmen.

"Ik heb mij 24 jaar dag en nacht ingezet voor Merchtem, maar wil nu wat meer tijd maken voor privé-zaken. Zo wil ik bijvoorbeeld wat meer contact met mijn 12-jarige zoon Jan. Politiek is voor mij een hobby en ik heb de kiezer altijd eerlijk verteld dat ik ermee zou stoppen als ik het niet graag meer zou doen of er geen tijd meer voor hebben. De nieuwe onderneming waar ik als bedrijfsarts actief zal worden zal ook veel tijd vergen", aldus De Block.

Wie De Block zal opvolgen, is nog onduidelijk. "Ik ga me niet bezighouden met de lijstvorming en geef iedereen die zich geroepen voelt de kans om een ploeg te vormen. Dat is ook de reden waarom ik nu al mijn beslissing bekend maak. Ik hoop alleen dat mijn opvolger met evenveel enthousiasme zijn job zal doen als ik".

De Block stapt na 2018 volledig uit de politiek en zal dus ook niet meer actief zijn als gemeenteraadslid.