Organisatoren: "Rugzakken wel toegelaten op festivals na scherpe controle"

De organisatoren van verschillende grote festivals laten in een gezamenlijke boodschap weten dat ze rugzakken wél willen toelaten op de festivalweides, maar enkel na verscherpte controles. "Festivals zijn een feest, ook deze en de volgende zomers."

De organisatoren van verschillende festivals werken aan gezamenlijke maatregelen om de veiligheid te waarborgen. Daarbij worden de bestaande plannen bijgestuurd en extra maatregelen ingevoerd, maar voorlopig blijven rugzakken en tassen toegelaten op de festivalweide. Wel zal eerst een grondige controle plaatsvinden, zo schrijven de organisatoren van Graspop Metal Meeting, Rock Werchter, TW Classic, Dour Festival, Tomorrowland en Pukkelpop in een mededeling.

De organisatoren laten weten dat ze de komende dagen en weken intens zullen communiceren met de festivalgangers en andere belanghebbenden. "Er zullen duidelijke richtlijnen opgesteld worden met betrekking tot de zaken die wel en niet toegelaten worden op verschillende festivals, en we gaan daar zeker over berichten. Alles wordt in het werk gesteld om de bijkomende controles zo vlot mogelijk te laten verlopen", klinkt het in de mededeling.

Contradictorische maatregel

Eerder vandaag stelde Jan Briers voor om rugzakken en handtassen op festivals te verbieden. Briers is naast de gouverneur van Oost-Vlaanderen ook de voorzitter van de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen. Hij liet weten dat hij maandag met de organisatoren van Rock Werchter, Tomorrowland en Graspop rond de tafel gaat zitten om de veiligheidsmaatregelen te bespreken.

De organisator van Groezrock reageert alvast lauw op het voorstel. Het metal- en punkfestival start volgende week vrijdag in Meerhout. Organisator François Nuyts zegt dat ze zelf al veel veiligheidsmaatregelen voorzien hebben, "maar dat het verbieden van rugzakken op de festivalweide maar niet op de camping redelijk contradictorisch is." De festivalgangers zullen wel hun rugzak moeten openen aan de ingang van het festivalterrein. "We verwachten geen extreem lange wachtrijen want we hebben extra toegangspoorten voorzien", aldus Nuyts.

De integrale mededeling

Veiligheid van festivalgangers, van artiesten en hun crew, van medewerkers en buurtbewoners is altijd de allerhoogste prioriteit van Graspop Metal Meeting, Rock Werchter, TW Classic, Dour Festival, Tomorrowland en Pukkelpop. Elk van de festivals overlegt op regelmatige basis met overheden en hulpdiensten. Elk van de festivals heeft een stevig veiligheidsbeleid.

De realiteit is dat onze wereld er sinds kort anders uitziet. We moeten als samenleving leren omgaan met terreurdreiging. De voorbije maanden en weken is er intensief vergaderd met het oog op de komende festivalzomer. Met lokale en federale politie, met de lokale overheden, met Binnenlandse Zaken. Bestaande plannen worden bijgestuurd, extra maatregelen ingevoerd.

Ook vanuit de festivals zelf is er initiatief genomen. Graspop Metal Meeting, Rock Werchter, TW Classic, Dour Festival, Tomorrowland en Pukkelpop werken, op basis van hun overleg met de overheden, aan gezamelijke maatregelen. Zo zullen er duidelijke richtlijnen opgesteld worden met betrekking tot zaken die wel en niet toegelaten worden op de verschillende festivals. De betrachting is rugzakken en tassen wel toe te laten, maar slechts na strenge controle.

Elk festival zal de komende dagen en weken communiceren naar festivalgangers, medewerkers en andere belanghebbenden over te volgen richtlijnen en maatregelen. Alles wordt in het werk gesteld om de bijkomende controles zo vlot als mogelijk te laten verlopen. Nu al danken de organisatoren de festivalgangers voor hun begrip, voor hun spontane medewerking bij de controles ook, voor de extra inspanning die wordt gevraagd, voor het waakzaam zijn.

Festivals zijn een feest. Ook deze en de volgende zomers.

Met vriendelijke groet, Peter Van Geel voor Graspop Metal Meeting, Herman Schueremans voor Rock Werchter en TW Classic, Damien Dufrasne voor Dour Festival, Manu en Michiel Beers voor Tomorrowland en Chokri Mahassine voor Pukkelpop