Rechter bevestigt principeakkoord tussen Volkswagen en VS

Het Duitse autoconcern Volkswagen en de Amerikaanse autoriteiten hebben kort voor het aflopen van een ultimatum een principeakkoord gesloten over het oplossen van de crisis met de sjoemelsoftware. Dat heeft de Amerikaanse rechter Charles Breyer bekendgemaakt. Er is sprake van het terugkopen van betrokken dieselwagens en van "substantiële schadevergoedingen" voor gedupeerde eigenaars.

Volkswagen onderhandelde met de Amerikaanse milieuautoriteiten een plan voor minstens 480.000 wagens die in de VS betrokken zijn in het milieuschandaal. Een federale rechter, die zich in de VS buigt over meer dan 600 rechtszaken tegen VW, zei dat het herstellen of van de weg halen van de betrokken wagens de eerste stap moet zijn in het oplossen van de zaken.

"Ik ben zeer verheugd te kunnen meedelen dat beide partijen een concreet plan voorgelegd hebben", aldus Breyer. De oplossing zou omvatten dat VW een groot deel van de betrokken dieselwagens terugkoopt en "substantiële schadevergoedingen" aan eigenaars betaalt. Eigenaars van de betrokken Volkswagens zullen aldus de keuze krijgen: ofwel hun auto terug verkopen aan VW ofwel hun auto laten repareren op kosten van de autobouwer.

Details over de overeenkomst zijn er nog niet. Het is met name nog niet duidelijk hoeveel eigenaars zullen krijgen voor hun wagen, wanneer het herstelprogramma zal starten en of ze gecompenseerd zullen worden voor vermogensverlies. 

De Duitse krant Die Welt had gisteravond al bericht over een akkoord. De krant had het toen over een schadevergoeding van 5.000 dollar (zo'n 4.400 euro) voor elke Amerikaanse klant met sjoemelsoftware.