Regering legt 10 maatregelen op tafel om bedrijven te helpen na de aanslagen

De regering gaat tien "concrete voorstellen" op tafel leggen om de bedrijven te helpen die het moeilijk hebben na de aanslagen van 22 maart. Dat heeft premier Charles Michel (MR) gezegd in "Terzake".

Vooral in en rond Brussel klagen de bedrijven steen en been. Ze krijgen nog amper klanten over de vloer na de bloedige aanslagen van een maand geleden. Moren vergadert de regering met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en daar gaat een tiental maatregelen voorgesteld worden.

"Dat gaat in de richting van uitstel van betalingen van sociale en fiscale lasten om de bedrijven meer liquiditeiten te geven op korte termijn. Er komen ook initiatieven voor de versoepeling van de economische werkloosheid. Dat is een sterk signaal", aldus premier Michel.

Net op het moment dat onze bedrijven - en in het bijzonder de luchthaven van Zaventem - het erg moeilijk hebben, komt de Nederlandse luchtvaartmaatschappij met een publiciteitsstunt: KLM biedt een gratis treinticket vanuit Brussel aan richting de luchthaven van Schiphol (zie video onderaan). "Dat is geen fair play", zegt onze premier daarover. "Ik betreur dat initiatief. Voor ons is het zeer belangrijk zo snel mogelijk Zaventem volledig te heropenen. We werken daar hard aan, maar hebben ook bijzondere aandacht voor de veiligheid."

"We zullen winnen. Dat is mijn overtuiging"

Niet alleen de bedrijven, maar ook de ordediensten en de militairen zitten op hun tandvlees. De huidige inzet van militairen aanhouden lukt nog net, maar méér gaat echt niet, zo waarschuwt het leger. De premier beseft dat het moeilijke tijden zijn voor politie en militairen en belooft extra middelen. "Voor de aanslagen hadden we budgettair al extra vrijgemaakt. We moeten initiatieven nemen om onze veiligheid te verhogen: meer financiële middelen, meer rekruteringen en meer juridische middelen voor onderzoekers en magistraten", aldus Michel.

"De komende jaren hebben we een gigantische strijd tegen radicalisering", voorspelt de eerste minister nog. "Maar in moeilijke momenten staat mijn ploeg volledig op één lijn." Een strijdvaardige premier besloot: "De terroristen willen ons model van samenleven in gevaar brengen. Ik ben ervan overtuigd dat we zelfs in de moeilijke tijden zullen winnen."