Sigaretten onder minimumprijs mogen niet van Europa

De wettelijke minimumprijs voor tabakswaren in ons land strookt wel degelijk met het Europees recht. Dat zegt advocaat-generaal Mengozzi van het Europees Hof van Justitie in het geschil met warenhuisketen Colruyt rond tabaksreclame.

Colruyt wordt in ons land vervolgd omdat de warenhuisketen tabakswaren onder de prijs vermeld op de fiscale zegel verkocht, en daarvoor ook reclame maakte.

Volgens Colruyt is de minimumprijs voor tabaksproducten in strijd met een Europese richtlijn, maar de advocaat-generaal zegt nu dat een lidstaat handelaars mag verplichten een minimumprijs voor tabakswaren te respecteren.

Colruyt riskeert een geldboete wegens illegale tabaksreclame. Colruyt zou het verbod op tabaksreclame op vier manieren hebben overtreden: door tabak te verkopen onder de prijs die op de fiscale zegels staat, door hoeveelheidskortingen te geven, door op bepaalde data extra kortingen te geven en door de zogenaamde "kampkortingen" aan jeugdbewegingen.

Voor Colruyt is de prijs van een product een onderdeel van de verkoop en kan dit niet als reclame worden beschouwd. Bovendien zou een veroordeling ingaan tegen de regels van de Europese Unie, aldus Colruyt. Minimumprijzen vastleggen voor tabaksproducten zou ook ingaan tegen het vrij verkeer van goederen en tegen de vrije mededinging.

Vorig jaar legde het gerecht de kwestie voor aan het Europees Hof van Justitie. Volgens advocaat-generaal Mengozzi kan een lidstaat handelaars verplichten een minimumprijs voor tabakswaren in te stellen. Het Europees Hof volgt meestal de besluiten van de advocaat-generaal.

Meest gelezen