Turkse consulaat in Nederland monitort beledigingen

Verschillende Nederlandse organisaties hebben een e-mail ontvangen van het Turkse consulaat in Rotterdam met de vraag om beledigingen aan het adres van Turken, Turkije of president Erdogan te rapporteren. Het aantal haatdragende berichten zou sinds de affaire-Böhmermann, de Duitse komiek die Erdogan belachelijk maakte, gestegen zijn.

Het consulaat verzamelt de opmerkingen nog tot en met vandaag. Het gaat daarbij niet alleen om berichten op Twitter of Facebook maar ook e-mails of brieven.

Het Turkse consulaat in Rotterdam wenst geen commentaar te geven op het initiatief. Volgens de Turkse ambassade in Den Haag zouden er sinds de zaak-Böhmermann meer meldingen zijn van haatberichten en zou er zelfs sprake zijn van een haatcampagne en worden de haatberichten om die reden gemonitord.

In de haatmails wordt de vergelijking gemaakt tussen president Erdogan en Hitler en worden de Turken onder meer het meest verachtelijke volk genoemd in de westelijke wereld.